Bezoek het museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk!

Op een afstand van 30 kilometer ten zuiden van Julianadorp aan Zee bevindt zich het plaatsje Broek op Langedijk. Broek op Langedijk ligt in de regio West-Friesland en telt een kleine vijfduizend inwoners. West-Friesland is geen onderdeel van de provincie Friesland, maar een regio in de provincie Noord-Holland. De grootste stad van West-Friesland is Hoorn. In Broek op Langedijk zijn veel boeren actief in de tuinbouw. In het gebied worden onder andere veel witte kolen gekweekt. Broek op Langedijk is een waterrijk gebied. Het vervoer van de groentes verliep vroeger derhalve uitsluitend via het water. Julianadorp aan Zee is een kustplaats die heel veel vakantie-accommodaties bevat.

Groenteveiling bij afslag

De eerste groenteveiling ‘bij afslag’ is ontstaan in Broek op Langedijk. Dat was in 1887. Daarmee was het de oudste veiling van de wereld waar tuinbouwproducten werden geveild bij afslag. In eerste instantie voltrok zich de veiling in de open lucht, later werd er een houten veilinggebouw gemaakt. De groenteschepen konden door het veilinggebouw heen varen.

Museum BroekerVeiling

Vanaf 1973 is de BroekerVeiling niet meer in dienst. Vandaag de dag is het een prachtig museum; museum BroekerVeiling. In het museum kun je onder andere tuindersgereedschap bekijken. Daarnaast worden er regelmatig veilingen georganiseerd met tuindersschuiten. Op die manier kunnen belangstellenden precies zien hoe het vroeger ging toen de boeren daar hun kool lieten veilen. In het museum is ook nog de historische veilingklok te bewonderen. Daarnaast kun in het museum kennismaken met de smid, visroker, historische schuiten en mensen in klederdracht.