Bezoek de Floratuin in Julianadorp!

Nederland is een echte grootmacht als het gaat om de teelt van bloembollen. Het leeuwendeel van de bloembollenteelt in Nederland vindt plaats in de provincie Noord-Holland. Met name in het noorden van deze provincie, de zogenaamde Kop van Noord-Holland, is deze vorm van landbouw razend populair. Ieder jaar worden er in Nederland miljarden bloembollen gekweekt.

Tulpen 

De meest geteelde bloembol is de tulp. Bijna de helft van alle bloembollen die gekweekt wordt, zijn tulpen. Andere bloembollen die veel gekweekt worden, zijn gladiolen, hyacinten, lelies en narcissen. Tegenwoordig bestaan er vijftien verschillende soorten tulpen met daarnaast oneindig veel variëteiten.

Export

Nederland exporteert jaarlijks voor bijna een miljard euro aan bloembollen. De grootste afnemer van de Nederlandse bloembollen is Duitsland. Op de tweede plaats staan de Verenigde Staten.

Floratuin

Als je meer wilt weten over bloembollen, is het een aardig idee om een bezoek te brengen aan de Floratuin in Julianadorp. Julianadorp aan Zee is een prachtige badplaats met geweldige vakantie-accommodaties. Als je in het voorjaar de Floratuin bezoekt, staan er duizenden bloembollen in volle bloei en kun je genieten van prachtige kleuren en fantastische geuren in de Floratuin. De Floratuin is een showtuin voor alle denkbare soorten bloembollen die in Nederland gekweekt worden. In de Floratuin mag je je eigen bloemen plukken, daarnaast is er een informatiecentrum aanwezig waar je onder andere een film kunt bekijken over de Nederlandse bollenteelt. Als klap op de vuurpijl worden er rondleidingen in de Floratuin georganiseerd. De gidsen die deze rondleidingen organiseren, bezitten over heel veel kennis van de bloembollenteelt.