Bezoek het Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg in Schagen!

Als je op vakantie bent in Julianadorp aan Zee (en je huurt een van de fantastische vakantie-accommodaties) en je bent een liefhebber van musea is het wellicht een leuk idee om een bezoek te brengen aan het Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg in Schagen. Schagen ligt ten zuidoosten van Julianadorp aan Zee op een afstand van 12 kilometer. De gemeente Schagen behoort tot de regio West-Friesland en telt 46.000 inwoners.

Boerderijmuseum Vreeburg

Als je wilt weten hoe een boerderij in West-Friesland er rond 1900 uitzag, moet je Boerderijmuseum Vreeburg binnenstappen. Op de begane grond van de boerderij zijn gebruiksvoorwerpen, kledingstukken, sieraden en authentieke meubelen uit die tijd te bekijken. In de stallen van het pand zijn gereedschappen en werktuigen te bewonderen. Er is bovendien een miniatuur graandorsmachine (schaal 1:4) te bekijken die zo nu en dan in werking wordt gesteld. De boerderij waarin het museum is gehuisvest, dateert uit de 17de eeuw.

Rijtuigmuseum Vreeburg

Aan de achterzijde van het Boerderijmuseum Vreeburg, bevindt zich het Rijtuigmuseum Vreeburg in een fonkelnieuw gebouw. Hier krijg je de gelegenheid om authentieke rijtuigen (tilburry’s, sjezen, koetsen en speelwagens) te bekijken. Uiteraard worden deze rijtuigen zeer goed onderhouden en zien er dus perfect uit. Tijdens de tien Westfriese Folklore donderdagen worden de rijtuigen van stal gehaald om een rondje door het centrum van Schagen te maken. Mensen kunnen zich tegenwoordig nog amper voorstellen dat vroeger al het vervoer plaatsvond middels rijtuigen en paarden. Vandaag de dag is alles gemotoriseerd en worden de mensen vervoerd met auto’s en goederen met vrachtwagens.